Geplaatst op

Spoorwegwerkers stappen per 1 juli 2019 over op oranje hoge-zichtbaarheidswerkkleding

Vanaf 1 juli 2019 zullen de spoorwegen niet langer gebruik maken van de gele hesjes en jassen. De sector stapt, net als de bouwsector, over op oranje werkkleding.

Rijkswaterstaat heeft strenge normen als het gaat om verhoogde zichtbaarheid; overal waar vervoer- en/of transportmiddelen rijden, moet er signalerende kleding gedragen worden om zo de veiligheid van werknemers te kunnen waarborgen. De kleur was voorheen altijd geel, maar Stichting railAlert heeft besloten de kleur van geel naar oranje te wijzigen. Hiermee volgen zij de bouwsector die vanaf juli volgend jaar ook alleen nog maar oranje RWS hesjes zal dragen. Stichting railAlert luistert met dit besluit naar haar sector, die heeft aangegeven over te willen gaan naar oranje om zo aansluiting te vinden bij de bouwsector. Ook omdat veel aannemers niet alleen projecten hebben lopen in de spoorsector, maar ook in de bouwsector. Vandaar dat uniformiteit ook meewoog in het besluit.

Uit eerder onderzoek blijkt oranje net zo veilig te zijn als geel. De zichtbaarheid wordt met name bepaald door de achtergrond en niet door de kleur van de signalerende werkkleding. Daarnaast werd er bij de Europese norm voor signaleringskleding met een hoge zichtbaarheid gekeken naar de intensiteit van de kleur. Tussen oranje en geel zit wat dat betreft geen verschil.

Voor veiligheidsfunctionarissen geldt een uitzondering, als zij gezag voeren over één of meer personen of verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar moeten zij gebruik blijven maken van de gele hesjes. De wijziging geldt voor spoorwerkers aan het ProRail-spoor en lokale spoorwegen in beheer van GVB, RET, HTM en PUOV.

Niet alleen de kleding zal vervangen moeten worden, ook handleidingen en instructies moeten worden aangepast. 1 januari 2019 start de overgangsperiode. Tot 30 juni is het toegestaan oranje kleding te dagen met daaroverheen een geel hesje. Er gelden niet meteen sancties. De afspraak is branche breed gemaakt en uit ervaring blijkt dat aan besluiten van die aard goed wordt meegewerkt.